Wat vertellen voeten over je gezondheid?

Iedereen heeft wel eens last van zere voeten na een avondje stappen op hoge hakken, de hele dag door de stad lopen of op een beurs staan. Maar wanneer er geen aanwijsbare redenen zijn voor de pijn dan kan er sprake zijn van een onderliggend probleem. Wat kunnen voeten ons vertellen over de algehele gezondheid van het lichaam?

Koude voeten
Koude voeten duiden op een slechte doorbloeding. Dit kan te maken hebben met roken, hoge bloeddruk of hart -en vaatziekte. Ook bij mensen met diabetes kunnen de voeten koud aanvoelen, dit kan worden veroorzaakt door schade aan de zenuwen. Andere mogelijke oorzaken kunnen een traag werkende schildklier of bloedarmoede zijn. Wanneer u twijfelt over de oorzaak van de klachten bij uw cliënt kunt uw cliënt het beste naar de huisarts verwijzen.

Pijnlijke hiel
Een pijnlijke hiel kan ontstaan door een peesplaatonsteking. Vaak gebeurt dit wanneer de hiel overbelast wordt door bijvoorbeeld hardlopen of door het lopen op slecht ondersteunde schoenen. Ook mensen met overgewicht kunnen hier last van krijgen. De pijn is vaak in de ochtend merkbaar bij het uit bed stappen of na lang stil zitten. Wanneer de voeten zijn opgewarmd zakt de pijn vaak weer.

Wondjes die slecht genezen
Wanneer wondjes op de voet slecht genezen kan dit duiden op diabetes. Wonden genezen bij diabetici minder snel, ook hebben zij minder gevoel in hun voeten en worden eventuele wondjes niet of minder snel opgemerkt. Voor diabetici is het daarom raadzaam de voeten regelmatig te wassen en te checken op wondjes.

Andere manier van lopen
Wanneer iemand een andere manier van lopen aanneemt zoals slepen met de voeten of een wijdere stap zetten kan dit een eerste signaal van een probleem zijn. De oorzaak kan liggen in een langzaam verlies van het gevoel in de voeten of door schade aan het perifere zenuwstelsel. In 30% van de gevallen komt dit door diabetes, maar zenuwschade kan ook een gevolg zijn van een vitamine tekort, een infectie of overmatig gebruik van alcohol (alcoholisme). In sommige gevallen is de oorzaak van zenuwschade niet te achterhalen.

Bron: dokterdokter.nl