Vloedgolf van ergere platvoeten door Corona

Een opmerkelijk neveneffect van COVID-19? Platvoeten. Het voet-enkelcentrum van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen ziet 50 procent meer patiënten met complexe voetaandoeningen en ergere platvoeten. Dat is het gevolg van de pandemie, waarin mensen zowel zelf zorg hebben uitgesteld als intensief zijn gaan sporten. Het is belangrijk om uw voeten tijdig aandacht te geven zodra u pijnklachten krijgt. U kunt een afspraak maken bij de pedicure. De pedicure is een belangrijke schakel bij het signaleren van voetproblemen.
Bij platvoeten is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen. Dat kan pijn veroorzaken aan de binnen- en buitenkant van de enkel, in de knieën, heupen rug en zelfs de nek.
Het voet- en enkelcentrum van ZNA is een van de grootste centra voor degeneratieve aandoeningen en prothesechirurgie van het land. Maar sinds de start van de pandemie is er een opmerkelijke stijging van het aantal patiënten met platvoeten.

In de beginfase zijn platvoeten te behandelen met de juiste voetzorg, ondersteunend schoeisel, steunzolen en/of kinesitherapie. Zonder tijdige behandeling volgt vaak een zwaardere operatie, doordat de vervormingen aan de voeten groter zijn geworden. “Daarom is het belangrijk om bij pijn in beweging te komen”, besluit dr. Buedts.